معاونت فرهنگی و دانشجویی

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

پلـــــه
 
ادسون آرانتس دوناسیمنتو ملقب به پله در بیست و یکم یا بیست و سوم ماه اکتبر سال 1940 در Tres Coracoesبرزیل چشم به جهان گشود. پدر وی ملقب به Dondinho بازیکن فوتبال تیم مطرح فلومینزه برزیل، به افتخار نام مخترع مشهور آمریکایی توماس ادیسون، فرزند خود را با حذف حرف iاز کنار نام ادیسون، Edsonنامید.

در آغاز خانواده ادسون به وی لقب دیکو (Dico) دادند و تا آغاز مدرسه هنوز لقب پله به وی تعلق نگرفته بود. خود پله در این مورد می گوید بازیکن مورد علاقه اش Bileبوده و به همین دلیل وی لقبی شبیه آن یعنی Peleبه خود اختصاص داد که البته در زبان عبری به معنی معجزه است ولی در زبان پرتغالی مفهوم خاصی ندارد.

پله در Bauruسائوپائولو برزیل در فقر و تنگدستی رشد کرد و با کار به عنوان خدمتکار در چایخانه روزگارش گذراند و سپس در سن 15 سالگی به تیم FC Juniorپیوست.

در سال 1956، Britoپله را با خود به سانتوس که شهری بندری و صنعتی در ایالت سائوپائولوست برد تا به باشگاه حرفه ای فوتبال سانتوس بپیوندد. Britoبه مدیران سانتوس گفت که این پسر 15 ساله روزی بزرگترین بازیکن جهان خواهد شد. در آن دوره پله در کنار بازیکنانی افسانه ای همچون زیتو، پِپه و کوتینیو بازی می کرد.

پله اولین گل خود را در هفتم سپتامبر 1956 برای سا نتوس در پیروزی 7 بر 1 طی دیداری دوستانه در برابر کورینتیانس به ثمر رساند، تا اینکه فصل در سال 1957 شروع شد و پله در حالی که تنها 16 سال داشت عنوان بهترین گلزن فصل را از آن خود نمود. تنها 10 ماه بعد عضو تیم ملی برزیل شد.

پس از جام جهانی 1962 بسیاری از باشگاه های اروپایی نظیر رئال مادرید، یوونتوس و منچستریونایتد خواهان عقد قرارداد با وی شدند ولی دولت برزیل اظهار داشت که پله یک جواهر نفیس ملی است و مانع انتقال وی و خروجش از کشور شد.

پله افتخارات بی شماری را در طی دوران ورزشی خود بدست آورد. بخشی از این افتخارات به این شرح است:

قهرمانی در جام لیبرتادورس در سال های 1962 و 1963

قهرمانی جام اینترکانتیننتال در سال های 1962 و 1963

10 بار قهرمان campenato paulistaبین سال های 1958 تا 1973

جایزه Teresa Herreraدر سال 1959

قهرمان تورنمنت پاریس در سال های 1960 و 1961

قهرمان تورنمنت ایتالیا در سال 1961

قهرمان لیگ فوتبال آمریکای شمالی با تیم کاسموس در سال 1977

سه دوره قهرمان جام جهانی فوتبال در سال های 1958، 1961 و 1970

بهترین گلزن جام لیبرتادورس در سال 1965

11 دوره عنوان آقای گلی جام Campenato paulista

بهترین گلزن جام ملت های آمریکای جنوبی در سال 1959

برترین ورزشکار قرن به انتخاب نویسندگان ورزشی در نشریه اکیپ در سال 1981، رویتر در سال 1999

بهترین بازیکن آمریکای جنوبی در سال 1973

بهترین بازیکن فوتبال قرن فیفا در سال 2000

برترین فوتبالیست قرن به انتخاب فدراسیون بین المللی تاریخ و آمار در سال 1999

پله آمار حیرت آور دیگری نیز دارد و آن به ثمر رساندن 1281 گل در 1363 بازی است.

وی پس از بازنشستگی از فوتبال به مدت طولانی همراه با دوست خود شرکتی تاسیس کرد که از مارک پله حمایت می کند و با شرکت های بزرگ همچون Puma A G،Qvc و .... برای فروش محصولات با نام پله قرارداد می بندد. Pele L\"uomoو قهوه خانه Pele Arenaنیز از شرکت های تجاری وی محسوب می شود.

در سال 1992 پله به عنوان سفیر سازمان ملل در زمینه محیط زیست انتخاب شد. همچنین رئیس جمهور برزیل وی را به عنوان وزیر افتخاری ورزش منصوب کرد و پله در طی این مدت قانونی را به تصویب رساند که تا فساد در فوتبال برزیل را کم کند. این قانون به نام قانون پله(Pele law) شناخته می شود.

وی همچنین در چندین فیلم ایفای نقش کرده است که از آنها می توان به : آ مارکه (1973)، فرار به سوی پیروزی(1981)، یک معجزه کوچک (1983)، پدرو میکو (1985)، هات شات(1987)، مایک باسِت(2001) و ... اشاره نمود.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

استعمال سيگار در دانشگاه ممنوع شد
 
تحلیل عالمانه شخصِ شخیص خودمان از خبری دودی و باز هم داستان تکراری تلاش برای فرهنگ سازی و اثر معکوس آن

Kill a Cigarette and Save a Life

اصل خبر:رييس دبيرخانه ستاد كشورى كنترل دخانيات وزارت بهداشت ،درمان وآموزش پزشكى گفت: مضرات و مخاطرات سيگارهاى فاقد هولوگرام (تصاوير هشدار دهنده) به مراتب بيشتر از سيگارهاى حاوى هشدارهاى بهداشتى است.

مقدمه: پیش داوری اگرچه کار بدیه ولی عجب گیری افتادن این متولیان امور بهداشتی، آقا این تصاویر رو واسه این زدن که سیگار نکشی برادر من، نه اینکه بری یه پاکت بی عکسشو بخری دود کنی.

تحلیل جات مقدماتی ما از مقدمه:احتمالا ترس ناشی از تصویر ریه درب و داغان یا به قول بعضیها دل و روده مندرج روی بسته های سیگار باعث شده مردم فکر کنن سیگارهای فاقد این تصاویر سالمترن !

تحلیل جات ثانوی ما: اگه یکی به ما بگه این نتیجه قطعی یا به قول فرنگ رفته ها Conclusion(اینکه فرمودند پاکتهای عکس دار کم خطرتر از پاکتهای بی عکسه) از کدوم مطالعه بدست اومده، طرح مطالعه چی بوده؟ تو کدوم دانشگاه انجام شده و غیره، یک دنیا ممنونش می شیم! ما که هنوز تو فکریم...

به گزارش روابط عمومى وزارت بهداشت، «كاظم ندافى» افزود: سيگارها و مواد دخانى بدون پيامهاى هشداردهنده مصور شامل سيگارهاى داراى برچسب شركت دخانيات ايران كه قبل از بهمن ۸۷ توليد شده از اول مهرماه غيرقابل عرضهاند ولى ديگر سيگارهاى فاقد برچسب شركت دخانيات كه به صورت قاچاق وارد كشور شده و آزمايشات كنترلى در زمان ورود به كشور روى آنها انجام نمىشود، غير قانونى تلقى مى شوند. وى، عرضه اين دو دسته مواد دخانى را غيرقانونى اعلام كرد و افزود: از اول مهرماه ۸۹ عرضه هرگونه مواد دخانى از جمله سيگار بدون هشدارهاى بهداشتى مصور در سطح عمده و خردهفروشى ممنوع است و با متخلفان مطابق قانون برخورد خواهد شد.

تحلیل جات سوم ما:با وجود اطلاع از اینکه اصولا برخی قوانین برای اجرا نشدن تصویب میشن و با همه احساس خوشایندی که از شنیدن خبر جمع آوری این سیگارهای خطرناک بهمون دست داد و اشک شوقمون رو جاری کرد ولی باز هم مهر رسید و سیگارهای خطرناک در کنار سیگارهای کم خطرتر! هنوز هم در صلح و صفا دوش به دوش هم در سوپرمارکت ها و دکه های شهر مشغول رسیدن به خدمتِ سلامت هموطنان عزیز هستند. به دلیل اجرا نشدن این طرح، شخص شخیصِ ما دپرس است.

به گفته ندافى، تصاوير الصاقى بر روى بستهبندى سيگار و ساير مواد دخانى نشاندهنده بيمارىها و مضرات ناشى از مصرف مواد دخانى و استنشاق تحميلى دود آن بوده و به طور مستقيم از بيماران مبتلا به بيمارىهاى ناشى از مصرف دخانيات در كشور تهيه شده است.

تحلیل جات نیمه نهایی ما:همه این روزها حرف آدم رو بد متوجه میشن! شما چطور؟ به نظرشما چرا اینقدر روی مستقیم بودن تصاویر از بیماران سیگاری تاکید کردن ایشون؟ ها؟

نتیجه نهایی: فرهنگ سازی اصولا چیز خوبیه، لطفا قطامشو بیشتر کنین

نتیجه فرا نهایی:مارادونا رو ولش، یکی شیث رضایی رو بگیره ...

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

نان، عشق و رضا تفنگچی هزار دستان

خدا رحمت کند علی حاتمی کارگردان بزرگ سینمای ایران که آثارش هنوز از فاخرترین محصولات سینمایی کشور است. گل سر سبد کارهای این کارگردان کم نظیر، سریال تاریخی هزار دستان را مردم ما هیچگاه از حافظه تاریخی خود پاک نمی کنند. در آن اثر ماندگار و در بخشی که رضا تفنگچی که به مشهد تبعید شده بود (با بازی درخشان بزرگ مرد سینما، جمشید مشایخی) در حالیکه با فقرو تنگدستی و درشرایط اشغال کشورهمراه همسر خود در غربت روزگار می گذراند، وقتی بر سر سفره ناهار نشست مشاهده کرد همسرش فسنجان آماده نموده است. از او سوال کرد با این شرایط بد اقتصادی لازم نبود مغز گردو بخری و فسنجان درست کنی همسرش در پاسخ گفت هر چند وضع اقتصادی مان خوب نیست اما مرد باید همه جور غذایی بر سر سفره ی خانه ی خودش بخورد تا بیرون از خانه چشم و دلش از خوردنی ها سیر باشد.

این جمله زیبا و این گفتگوی ساده نکات اخلاقی و قابل تامل بسیاری دارد چرا که این روزها بسیاری از ما بدون در نظر گرفتن ملاحظات شرعی و قانونی بر سر هر سفره ای می نشینیم، هر لقمه ای را تناول می کنیم و بسیاری از جلسات و برنامه ها و همایشها و ... با خوردن همراه شده است (حتما این جمله را شنیده اید: نگوییم سمینار بگوییم سِمی ناهار)!

عقده غذاهای نخورده مان بر سرِ سفره ی خانه خود را در سفره هایی که خرجش از جیبمان نیست خالی می کنیم و به هر بهانه ای چه با ربط و چه بی ربط، چه در جا و زمان خود و چه زمان آن گذشته باشد قضای برگزاری مراسم بجا آورده و با تاخیر برنامه را اجرا می کنیم و پس از آن باز داستان شکم است و خوردن که با شکوهتر از قبل برگزار می شود.

آمارهای رسمی نشان می دهد در ساعات اداری بسیاری از کارمندان بیکارند و مشغول جستجوی بی هدف اینترنتی و یا ...، بگذریم، آنوقت بعد از ساعت اداری، در اداره مانده و وظایف خود را در قالب اضافه کاری انجام می دهند! جالبتر آنکه مطالبه غذا و پول بیشتر بابت اضافه کاری! دارند.

گاهی نیز برای دوام و بقایمان سفره پهن می کنیم و بر خلاف رویه برخی که ساده زیستی واقعی نه زبانی، را سرلوحه کار خود قرار داده اند باز هم خوردن را در دستور کار قرار می دهیم. در هر حال و از هر چه میگوییم در مورد خوردن است آن هم بصورت مفصل و پر و پیمان. وای به روزی که این خوردن به هر دلیل با مشکل مواجه شود یا کسی در خصوص آن بپرسد چرا و از کجا؟ آنوقت است که متهم به تحجر می شود و به کارشناسی که از سر دلسوزی و با توجه به بسیاری از مسایل از انجام آن نهی مان کرده، بدون در نظر داشتن اینکه حق می گوید، حتی ادب را رعایت نکرده او را تحقیر نموده و تحکم می کنیم که تو غذایت را بپز و کاری به این مسایل نداشته باش چرا که فهم، درک و تعقل تنها نزد ماست و بس!

و اگر به آن دوست محترمی که درآمد میلیونی دارد بگوید برادر من غذای دانشجویان متاهل جزو تعهدات دانشگاه نبوده و نیست بلکه لطفی است در حق کسانی که استطاعت تهیه آن را ندارند، هزینه آن در بودجه پیش بینی نشده و خرج آن از جیب مردم مالیات دهنده تامین می شود نه تنها حرفش را نمی پذیریم بلکه اگر جلوی این روال غیر قانونی را بگیرد قانون اساسی را به رخش می کشیم که در آن آموزش رایگان است. در آمدمان را با حقوق دریافتی کارمندی (که اتفاقا او هم تحصیل کرده است و زحمتکش) که توانایی تامین غذای خانواده اش راهم ندارد قیاس می کند، نه تنها هیچ حس مسئولیتی، ناراحتی ای، قلقلکی در وجدان مان مشاهده نمی شود بلکه خود را همچنان محق دانسته و می گوییم زندگی آن کارمند مثل مردم عقب مانده دنیاست. (شاید مردم عقب مانده دنیا باید بروند بمیرند تا ما که تافته جدابافته، عزیز داشته و تنها فرد توانا، تحصیلکرده و باهوش عالم هستی هستیم خاطرمان آزرده نگردد)

و اما باز هم آی عشق چهره آبیت پیدا نیست ...

نمی دانم ما را چه شده که غم هم نمی خوریم و دیگر اعضای یک پیکر نیستیم. چرا چشم تنگ بعضی از ما با هیچ چیزی پر نمی شود. در مشکلات موجود تقصیر ها را بر گردن یکدیگر می اندازیم و زمین و زمان را به هم میبافیم ولی خود کوچکترین تلاشی در ورود به این وادی نشان نمی دهیم.

تاسف می خوریم از نداری مردم در حالیکه به راحتی از نگاه حسرت بار کودکی پرورشگاهی به شکلاتِ توی دست فرزندمان می گذریم و دیگران را مسئول رسیدگی به او می دانیم.

می گوییم دنیا محل گذر است ولی نمی گذریم تا مبادا حقمان ضایع شود و با کَمری و بنز جلوی غذاخوری منتظریم تا دو سه پرس غذای ارزان تر و شاید مفت بگیریم. به آن عزیز فقیری که حتی پول غذای شبش را ندارد و از سر شرم و حیا در گوشه ای ساکت منتظر گرفتن غذایی مانده است نگاهی انداخته و سوار اتومبیل مدل بالایمان می شویم بی آنکه معنی محل گذر و دنیا را درک کرده باشیم.

با وجود درآمد سرسام آور شغل و موقعیت اجتماعی سطح بالا، بازهم برای چند کیلو برنج تایلندی بی کیفیت و یک بسته چای درجه 3 سهمیه ای ده بار تلفن می کنیم، ده بار مراجعه کرده و با قضاوتی ناعادلانه کارمندان محترم مسئول آن را متهم به بالاکشیدن می نماییم. شاید به ذهنمان هم خطور نکند که این سهمیه را به نیازمندی ببخشیم که یقینا با دریافت آن خوشحال می شود.

شاید دیگر هموطنمان را دوست نداریم. شاید فراموش کرده ایم آبادی سرزمین مان تنها در گرو همدلی میسر است و اگر هر قطعه ای ساز خودش را بزند کل مجموعه فلج و بی حرکت خواهد ماند. شاید یادمان رفته که ایرانی هستیم و ساختن ایران وظیفه ماست. قضاوت با شما... ولی یک نکته مسجل است: داغ شکم از داغ اولاد سنگین تر و سخت تر شده است.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

تداخل رژیم غذایی با خواص هایپولیپیدمیک استاتین ها

استاتین ها داروهایی هستند که آنزیم مسوول ساختن کلسترول (3- هیدروکسی –3 متیل گلوتاریل کوآنزیم Aردوکتاز) را مهار نموده، بیوسنتز کلسترول را درون سلولهای کبد کم کرده و تجمع کلسترول را کاهش می دهند. از طرف دیگر کاهش سطح کلسترول درون سلولی، موجب بیان بیشتر ژن سازنده رسپتورهای لیپوپروتئین با دانستیه کم (LDL) و حضور آن در سطح سلول کبدی می شود. این گیرنده ها مسوول برداشت LDLو پیش ساز آن در خون یعنی VLDLو باقیمانده VLDLهستند. هر چه VLDLبیشتری از خون توسط این گیرنده ها برداشته شود LDLکمتری هم ساخته می شود. این اثر استاتین ها بر VLDLبیانگر توانایی شان در کاهش سطح تری گلیسرید خون (که عمدتا توسط VLDLحمل می شوند ) است. (1)

البته استاتین ها ممکن است عوارض جانبی نظیر میوپاتی و رابدومیولیز ایجاد کنند. از استاتین های موجود در داروخانه ها می توان به Fluvastatin ،Atorvastatin ،Pravastatin ،Lovastatin وSimvastatin اشاره نمود.

سیمواستاتین و لوواستاتین که لیپوفیل هستند به راحتی و با انتشار ساده از غشای پلاسمایی رد می شوند ولی سایر استاتین ها سیستم انتقال مخصوص دارند. پراواستاتین کمتر از سایر استاتین ها خواص لیپوفیلیکی دارد. پراواستاتین، سیمواستاتین، لوواستاتین، آترواستاتین و پیتاواستاتین سوبسترای پروتئینی بنام Pgpهستند که نقش مهمی در فرآیند جذب سلولی این داروها ایفا می کند.

استاتین ها و فیبرغذایی

اگر چه اثرات فیبرهای غذایی بر سطح کلسترول و فواید آن به اثبات رسیده است (2) ولی مطالعات نشان می دهند که مصرف همزمان فیبر با لواستاتین جذب روده ای این دارو را کاهش می دهد. در یک مطالعه پس از افزودن پکتین یا سبوس جوی دوسر به رژیم لوواستاتین (mg80)، سطح LDLکلسترول خون پس از 4 هفته به مقادیر قبلی بازگشت. در مطالعه دیگری مشاهده شد که مصرف همزمان لوواستاتین با پسیلیوم سطح LDLکلسترول را بیشتر از مصرف تنهای دارو پایین می آورد (3) همچنین همراه شدن سیمواستاتین با پسیلیوم نیز اثر بهتری در کاهش LDLکلسترول و ApoBخون داشت. (4)

استاتین ها و آب گریپ فروت

اولین مقاله ای که تداخل بین آب گریپ فروت و یک دارو را گزارش نمود در سال 1989 و توسط Baileyو همکارانش منتشر شد. (5) آنها کاملا بطور تصادفی دریافتند که گریپ فروت موجود در اتانل (که برای بهبود طعم آن استفاده می شود ) با فلودیپین تداخل دارد.

آب گریپ فروت با داروهای زیادی از جمله بلوکرهای کانال های کلسیمی، آنتی هیستامین ها، ایمونوساپرسیوها، بنزودیازپین ها و مهار کنندگان HMG CoAردوکتاز تداخل دارد. تصور می شود که این تداخل از نوع تداخلات غیر قابل برگشت باشد زیرا که در آن آب گریپ فروت با اثر بر سیتوکروم P450روده ای منجر به کاهش متابولیسم پیش سیستمیک دارو و افزایش زیست فراهمی آن می گردد.

در مطالعات مختلفی که توسط Liljaو همکارانش صورت پذیرفت اثر آب گریپ فروت بر استاتین های مختلف مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که این آب میوه از طریق مهار سیتوکروم P450روده ای (CYP 3A4)باعث افزایش غلظت سرمی سیمواستاتین می گردد و نتیجه گرفتند که یا از مصرف همزمان دارو با آن اجتناب شود یا دوز سیمواستاتین باید کم گردد تا از بروز عوارض جانبی آن همچون را بدو میولوز پیشگیری به عمل آید. (6)

همین تیم تحقیقاتی در مطالعه دیگری با طرحی مشابه، دریافتند که آب گریپ فروت بطور معنی داری سطح سرمی آترواستاتین را افزایش می دهد بنابراین از مصرف همزمان آنها باید اجتناب گردد و یا اینکه دوز آترواستاتین تا حدودی کم شود. ولی این آب میوه اثری بر فارماکوکینتیک پراواستاتین (بدلیل قابلیت حل آن در آب) نداشت. البته اثر آب گریپ فروت بر CYP 3A4بسیار متغیر است و به عواملی چون مقدار آب گریپ فروت، غلظت آن، دفعات مصرف و تفاوتهای ژنتیکی افراد بستگی دارد. (7)

استاتین ها و اسیدهای چرب غیر اشباع

در مطالعه ای روی 25 مرد 65-45 ساله که بر اساس پروتکل ATPIIIخطر بیماری قلبی عروقی شان بیشتر از 20% بود، برای 12 نفر روزانه از روغن زیتون و 13 نفر دیگر از روغن گلرنگ به عنوان روغن پخت و پز استفاده شد، افراد شرکت کننده در این مطالعه از داروهای استاتین نیز استفاده می کردند. این تحقیق نشان داد که استاتین صرف نظر از نوع روغن مورد استفاده بطور معنی داری سطح لیپیدها و لیپوپروتئین های سرم را پس از 6 ماه کاهش می دهند. همچنین مشخص شد سطح کلسترول تام، نسبت کلسترول تام به HDL، نسبت LDLبه HDLو فاکتور خطر ATPIIIده ساله در گروه مصرف کننده روغن زیتون کاهش معنی داری نسبت به گروه روغن گلرنگ داشت.

اثر اسیدهای چرب بر فعالیت CYPمتفاوت است. PUFA(اسیدهای چرب چند غیر اشباع) باعث فعالسازی آن شده ولی اسیدهای چرب اشباع خیلی کم این سیتوکروم را فعال می کند و اثر MUFA(اسیدهای چرب تک غیر اشباع) بر این فعالسازی تا حد متوسطی است. بنابراین تصور می شود که در صورت استفاده از رژیم غذایی غنی از روغن گلرنگ (منبع مهم PUFA) نیمه عمر استاتین ها کمتر شود و در عین حال پلی فنل های روغن زیتون با مهار CYPباید اثری بر فارماکوسینتیک دارو داشته باشند. (8)

استاتین ها و اسیدهای چرب امگا (n-3 fatty acids)

انسان ها قادر به سنتز اسیدهای چرب n-3نیستند به همین دلیل دریافت غذایی این اسیدهای چرب برای انسان ضروری می شود.

EPAیا ایکوزاپنتانوئیک اسید پیش ساز گروهی از ایکوزانوئیدها همچون PGE3، PGD3، پروستاسایکلین ها (PGI3)، ترومبوکسان ها (TXA3) و لکوترین ها (LTB5) همراه با اثرات ضد التهابی، آنتی ترومبیک، ضد آرتیمی و خواص گشاد کردن عروق هستند. مطالعات متعدد نشان می دهند که اثر محافظت کنندگی قلب بوسیله اسیدهای چرب امگا 3 از طریق کاهش تشکیل TXA2و افزایش سنتز TXA3و PGI3است.

اسیدهای چرب n-3با کاهش تشکیل لکوترین های سری 4، چسبندگی نوتروفیل ها به سلول های اندوتلیال عروق را کم می کنند، همچنین تولید فاکتور رشد پلاکتی، سطوح فیبرینوژن پلاسمایی و فشار سرخرگ را در افراد مبتلا به هایپرتانسیون کاهش می دهند. (9)

مشخص شده که تجویز همزمان استاتین ها و اسیدهای چرب امگا 3 بی خطر، کارا و درمانی قابل تحمل در دیس لیپیدمی مرکب است. در مطالعه ای درمان طولانی مدت با استاتین ها همزمان با یک رژیم غذایی غنی از ماهی اثرات بهتری را بر پروفایل لیپوپروتئینی افراد ایجاد نمود. (10)

در یک تحقیق روی 32 فرد مبتلا به دیس لیپیدمی مرکب افزودن اسیدهای چرب n-3به پراواستاتین باعث کاهش بیشتر سطح تری گلیسرید و Apo Bنسبت به افرادی شد که تنها پراواستاتین مصرف می کردند. همچنین سطح کلسترول تام نیز در هنگام مصرف همزمان دارو با روغن ماهی بهتر از وقتی بود که روغن ماهی به تنهایی مصرف می شد. در مطالعه دیگری نیز ترکیب سیمواستاتین و اسیدهای چرب n-3اثرات درمانی بهتر و نتایج بالینی مثبت تری به همراه داشت. (11)

استاتین ها و فیتواسترول ها

استرول ها گروهی از ترکیبات هستند که برای تشکیل غشاء سلولی گیاهی و حیوانی ضروری اند. فیتواسترول ها استرول هایی گیاهی اند که با زنجیره جانبی شان از کلسترول متمایز می شوند. فراوانترین فیتواسترول های غذایی شامل بتاسیتواسترول، کامپسترول و استیگماسترول هستند. پس از کشف فیتواستانول های آزاد و کاربرد آنها در کاهش سطح کلسترول، تحقیقات در زمینه استرهای محلول در آب فیتواستانول در سال 1991 شروع شد و از سال 1995 مارگارین های غنی از فیتواستانول در اختیار عموم قرار گرفت. در یک مطالعه مشخص شد که 5/1 تا 3 گرم فیتواسترول یا فیتواستانول می تواند کاهشی معادل 17-8 درصد در کلسترول و 19-9 درصد در LDLایجاد کند بدون آنکه بر HDLاثری داشته باشد.

فیتواسترول ها از جذب کلسترول ممانعت می کنند در حالیکه استاتین ها از سنتز کلسترول جلوگیری می کنند. هر دوی این مکانیسم ها منجر به افزایش فعالیت گیرنده های LDLو پاکسازی LDLاز پلاسما می شوند. استاتین ها در افرادی که تولید کلسترول آندوژن بالاتری دارند موثرتر و فتیواسترول ها در افرادی که قابلیت جذب کلسترول بالاتری دارند کاراتر است. (12)

قابلیت جذب کلسترول و ظرفیت تولید کلسترول آندوژن بدلیل پلی مرفیسم ژنتیکی افراد، متفاوت است. پاسخ به استاتین ها ممکن است با ژئوتیپ Apo E، اثر احتمالی بر سنتز اسیدهای صفراوی و یا با تفاوت در نرخ متابولیسم CYPمشخص گردد. در مطالعه ای که روی دو گروه افراد مبتلا به هایپرکلسترولمی فامیلی و هایپرکلسترولمی غیر فامیلی بودند مشخص شد که طی درمان با استاتین ها در افراد دارای آلل E4در مقایسه با افراد دارای آلل E2یا E3، سطح کلسترول کاهش بیشتری نشان می دهد. (13)

افراد دارای آلل E4بیشترین قابلیت برای جذب کلسترول و کمترین ظرفیت برای سنتز کلسترول آندوژن را در مقایسه با سایر افراد دارند. (14)

تفاوت ها در پاسخ به استرهای استرول در افراد مبتلا به هایپرکلسترولمی خفیف نیز به پلی مرفیسم Apo Eبستگی دارد. درمان با استاتین ها پیش سازهای کلسترول را کاهش داده و سطح سرمی فیتواسترول ها را بویژه در افراد با ظرفیت بالای جذب کلسترول و استرول، افزایش می دهند، برخی از مطالعات افزایش سطح کلستانول و فیتواسترول های سرم را بدنبال مصرف پراواستاتین گزارش کردند.

در نهایت بدلیلی عوارض جانبی مصرف استاتین ها ( مثل میوپاتی و رابدو میولیز) پایش دقیق بیماران دریافت کننده داروهای بازدارنده کلسترول ضروری است. مصرف همزمان این داروها با برخی غذاها می تواند منجر به کاهش (مثلا در مورد فیبر)یا افزایش (در مورد آب گریپ فروت، اسیدهای چرب n-3و فیتواسترول ها ) عملکرد فارماکولوژیکی آن ها شود. بنابراین به منظور بهینه سازی درمان دارویی دیدن تمامی زوایای رژیم غذایی بیمار و درک تداخلات آن بسیار ضروری است.

منابع:

1- Florez J, Freijanes J. Farmacos hipolipoproteinemiantes. In: FlorezJ, Armijo JA, Mediavilla A, eds. Control de la obesidad. Farmacologia humana, Masson SA, pp. 950-953, Barcelona, 1997

2- Lairon D. Dietary fibres: effects on lipid metabolism and mechanisms of action. Review. Eur J Clin Nutr 1996; 50: 125-33

3- Agrawal AR, Tandon M, Sharma PL. Effect of combining viscous fibre with lovastatin on serum lipids in normal human subjects.Int J Clin Pract 2007; 61: 1812-8

4- Moreyra AE, Alan CW, Koraym A. Effect of combining psyllium fiber with simvastatin in lowering cholesterol. Arch Intern Med 2005; 165: 1161-6

5-Bailey DG, Spencer JD, Edgar B, Bayliff CD, Arnold JM. Ethanolenhances the hemodynamic effects of felofipine. Clin Invest Med 1989; 2: 357-62

6- Lilja JJ, Kivisto KT, Neuvonen PJ. Grapefruit juice-simvastatin interaction: effect on serum concentrations of simvastatin, simvastatin acid, and HMG-CoA reductase inhibitors. Clin Pharmacol Ther 1998; 64: 477-8

7- Reamy BV, Stephens MB. The grapefruit-drug interaction debate: role of statins. Am Fam Physician 2007; 76: 190-2.

8- Sung M, Kim I, Park M, Whang Y, Lee M. Differential effects of dietary fatty acids on the regulation of CYP2E1 and protein kinase C in human hepatoma HepG2 cells. J Med Food 2004; 7:197-203

9- Geleinjse JM, Giltay EJ, Grobbee DE, Donders AR, Kok FJ. Blood pressure response to fish oil supplementation: metaregression analysis of randomized trials. J Hypertens 2002; 20:1493-9.

10- Martin de Santa-Olalla, Sanchez-Muniz FJ, Vaquero MP. N-3 fatty acids in glucose metabolism and insulin sensitivity. Nutr Hosp 2009; 24: 203-17.

11- Nordoy A, Bonaa KH, Nilsen H, Berge RK, Hansen JB, Ingebretsen OC. Effects of Simvastatin and omega-3 fatty acids on plasma lipoproteins and lipid peroxidation in patients with combined hyperlipidaemia. J Intern Med 1998; 243: 163-70.

12- Miettinen TA, Gylling H. Plant stanol and sterol esters in prevention of cardiovascular disease. Ann Med 2004; 36: 126-34.

13- Berglund L, Wiklund O, Eggertsen G, Olofsson SO, Eriksson M, Linden T et al. Apolipoprotein E phenotypes in familial hypercholesterolaemia: importance for expression of disease and response to therapy. J Intern Med 1993; 233: 173-8.

14- Kesaniemi YA, Ehnholm C, Miettinen TA. Intestinal cholesterol absorption efficiency in man is related to apoprotein E phenotype. J Clin Invest 1987; 80: 578-81.

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال

دهم سپتامبر، روز جهانی پیشگیری از خودکشی

دهم سپتامبر روز جهانی پیشگیری از خودکشی است، روزی که با هدف افزایش تعهد عمومی برای اقدام در جهت پیشگیری از این عمل نامگذاری شده است. بر طبق گزارش WHOروزانه نزدیک به 30000 نفر درسرتاسر دنیا اقدام به خودکشی کرده و از هر 20 نفرشان یک نفر می میرد.

به منظور اصلاح و ارتقای قوانین مربوط به پیگیری و درمان افرادی که دست به خودکشی زده اند، چندین سازمان گرد هم آمده اند. از جمله این سازمان ها می توان به اتحادیه بین المللی پیشگیری از خودکشی IASP)) و WHOاشاره نمود.

خودکشی قابل پیشگیری ترین عامل مرگ زودرس است. WHOدولت ها و دست اندرکاران سلامت را برای ایجاد چارچوب سیاسی تحت فشار قرارداده تا استراتژی پیشگیری از خودکشی در سر تا سر دنیا را تبیین نمایند. بر اساس گزارش WHOنزدیک به یک میلیون نفر در هر سال دست به خودکشی می زنند و میزان مرگ و میر جهانی ناشی از خودکشی به مرز 16 مورد از هر 100000 نفر در سال رسیده است. تقریبا هر 40 ثانیه بک نفر در گوشه ای از جهان اقدام به خودکشی می کند بطوریکه از سال 1965 نرخ خودکشی در جهان 60 درصد افزایش داشته است.

WHOهمچنین گزارش می دهد که در گذشته، میزان خودکشی در مردان مسن بیشتر بوده است ولی امروزه در یک سوم از کشورهای جهان بویژه کشورهای صنعتی و یا در حال توسعه، میزان خودکشی در جوانان بالاتر رفته است. در اروپا و آمریکای شمالی، افسردگی و اختلالات ناشی از مصرف الکل به عنوان عامل اصلی خودکشی مطرحند در حالیکه این آمار درکشورهای آسیایی غالبا به علت عدم تعادل روحی و انگیزه های ناشناخته است. متخصصان بر این عقیده اندکه محدود کردن دسترسی به شیوه ها و ابزارهای رایج اقدام به خودکشی می تواند در پایین آوردن نرخ آن موثر باشد. از جمله، دسترسی آسان به اسلحه گرم یا مواد شیمیایی مثل آفت کش ها بر میزان اقدام به خودکشی تاثیر گذار است. پیشگیری موثر و درمان افسردگی همچنین کاهش سطح مصرف الکل و مواد مخدر می تواند بر میزان اقدام به خودکشی اثر داشته باشد. بر اساس گزارش WHO، حدود 40% درصد از کل خودکشی ها در چین، هندوستان و ژاپن صورت می پذیرد. در کشورهای غربی اگر چه زنان بیشتر از مردان اقدام به خودکشی می کنند ولی میزان مرگ و میر ناشی از خودکشی در مردان بالاتر است. برخی علت آن را استفاده بیشتر مردان ازانتخاب روش های خشن خودکشی می دانند.

منبع :

World Health Organization, International Association for Suicide Prevention