جلسه بررسی موارد تغذیه ای در دفتر مدیریت دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد:
فرضیه مسمویت غذایی دانشجویان از شایعه تا واقعیت

اظهار نظرهای شایعه گونه در شرایط خاص چه به صورت طنز و یا جد ممکن است منجر به فرافکنی منفی شود چه بسا این شایع ها در فضای مجازی به زعم قضاوتهای سطحی و لحظه ای صورت می پذیرد و تاثیر گذاری آن بر قضاوتها و افکار زیاد است و عاملی است تا چنین فرضیه هایی قوت گیرند و التهاب را در میان دانشجویان افزایش دهند.
به گزارش مفدا مشهد، جلسه بررسی موارد تغذیه ای مطرح شده توسط شورای صنفی در دفتر مدیریت دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با حضور امیررضا صالح مقدم مدیر دانشجویی دانشگاه ، دکتر حمیدرضا رحیمی معاون مدیر دانشجویی، فاطمه خجسته سرپرست اداره تغذیه، نونا ملائکه کارشناس اداره تغذیه، زهرا اکبرزاده دبیر کمیسیون تغذیه شورای صنفی دانشجویان ،صادق باقری و سعید شریفی نمایندگان شورای صنفی مرکزی تشکیل شد.
امیررضا صالح مقدم مدیر دانشجویی دانشگاه، ضمن ابراز خرسندی از تعامل دوسویه شورای صنفی و معاونت فرهنگی دانشگاه ابراز داشت: ارائه راهبردهای عمومی برای ارتقای کیفیت خدمات رفاهی و مدیریت التهابات دانشجویی در شرایط استراتژی با استفاده از پتانسیل شورای در بعد نظارتی و اجرایی به بهترین نحو میسر خواهد بود.
صالح مقدم در خصوص فرضیه مسمومیت به وجود آمده در بین تعداد محدود دانشجویان اظهار داشت: با حجم و فراوانی کار ممکن است خطاهای سهوی و غیر عمدی به وجود آید که نمود یک خطا از دید یک مصرف کننده غیر قابل پذیرش و دشوار است و این ریز بینی حاکی از تلاش سخت، مجدانه و مستمر همکاران حوزه تغذیه دانشجویی می باشد چرا که بر اساس اصول علمی میزان خطا در هر فرایند وجود دارد ولی وظیفه آن است که در هیچ خطایی چشم پوشی صورت نگیرد تا بر اساس تشخیصهای کارشناسی و یا افتراقی فرآیند طبخ و توزیع غذای دانشجویان طبق اصول سلامت پیش رود و درصد خطا به حداقل برسد.
وی خاطر نشان کرد: باید به این نکته توجه داشت که اظهار نظرهای شایعه گونه در شرایط خاص چه به صورت طنز و یا جد ممکن است منجر به فرافکنی منفی شود چه بسا این شایع ها در فضای مجازی به زعم قضاوتهای سطحی و لحظه ای صورت می پذیرد و تاثیر گذاری آن بر قضاوتها و افکار زیاد است و عاملی است تا چنین فرضیه هایی قوت گیرند و التهاب را در میان دانشجویان افزایش دهند.
دکتر حمید رضا رحیمی معاون مدیر دانشجویی دانشگاه، در این جلسه ضمن اشاره به مطالب علمی در خصوص مسمومیت غذایی اظهار داشت: علائم هر نوع مسمویتی حتی در نوع شایع ترین آن، حداقل 6 ساعت بعد از صرف غذا نشان داده می شود و اپیدمی غذایی با ناراحتی های گوارشی زمانی به عنوان یک اپیدمی محسوب میشود که آمار مشخصی در حدود 10 تا 20 درصد از مصرف کنندگان را بسته به نوع مسمومیت مبتلا کرده باشد.
دکتر رحیمی در ادامه افزود: پس از اظهار برخی از دانشجویان نسبت به مسمومیت غذایی ، جهت صحت و سقم این فرضیه اقدامات زیر انجام شد:
تماس با کلیه سرپرستهای خوابگاه ها و جمع آوری آمار گزارش شده به سرپرستی اعم از اعزام دانشجویان به درمانگاه ها، بیمارستانها و کلینیک ها و گزارش های ارجاعی در ارتباط خود درمانی دانشجویان در خوابگاه، نتیجه این شد که در این برهه زمانی هیچ گزارش ناراحتی گوارشی ، مبنی بر اعزام دانشجو به مراکز درمانی نبوده است و فقط گزارش شفاهی از دانشجویان،آمار دریافتی در این فرضیه است و البته ادامه پیگیری برای این مساله به قوت خود باقی است.
معاون مدیر دانشجویی دانشگاه با بیان اینکه راه های انتقال آلودگی فقط غذا نیست و کلونی انسانها در کنار یکدیگر موجب آلودگی احتمالی خواهد بود خاطر نشان کرد: محیط های عمومی من جمله: اتاق های خوابگاه ، سرویس های بهداشتی ، سالن های غذا خوری، بیمارستان هایی که دانشجویان در آن مشغول به تحصیل و یا کار می باشند، یکی از منابع انتقال آلودگی می باشند، و از عوامل دیگر انتقال ویروس های ناشی از سرماخوردگی های فصلی، آلودگی آب ، عدم رعایت بهداشت فردی و حضور دانشجویان با روپوش های بیمارستانی و درمانی در محیط غذا خوری از عوامل انتقال باکتری ها و ویروسها می باشند.
فاطمه خجسته سرپرست اداره تغذیه در رابطه با عوامل انتقال آلودگی تصریح کرد: یکی از گزینه های پیش فرض انتقال آلودگی ممکن است از طریق نیروی کار باشد، به همین منظور با وجود داشتن کارت و گواهی آموزش بهداشت کلیه پرسنل شرکت ،نظارت و کنترل شدید بر نیروی کار، محیط سلف و فرآیند پخت و رعایت اصول بهداشتی صورت می پذیرد و در صورت کوچکترین مورد مشکوک به جد با آن مساله برخورد می شود
فاطمه خجسته، رئیس اداره تغذیه در پاسخ به سوال صادق باقری و زهرا اکبر زاده دبیر کمیسیون تغذیه شورای صنفی در رابطه باکیفیت غذاهااینگونه پاسخ داد: ما ادعا نمی کنیم که درانجام وظیفه کیفیت صد درصدی داریم ولی اطمینان نسبی از روند سلامت غذایی ارائه شده به دانشجویان را داریم .
ایشان در ادامه تاکید کرد: دوربین های مداربسته در محیط های طبخ و سالن های غذاخوری تعبیه شده اند تا فرآیند اجرایی و نظارتی به بهترین نحو صورت پذیرد و نیز نظارت مستمر کارشناسان تغذیه و بهداشت در کنترل کلیه موارد از نکات قوت و اطمینان می باشد.
این مسئول در ادامه خاطر نشان کرد: یکی از دیگر از اقدامات نظارتی ، کنترل مواد اولیه است. به صورتی که از مواد اولیه دریافتی به صورت رندوم نمونه گرفته میشود تا سلامت غذایی آن تأیید شود و درمواد اولیه مانند ماست، سالاد ها و سبزی ها از مواد بسته بندی آرم کنترل کیفیت از معاونت بهداشتی بر روی آن ثبت شده است استفاده می شود تا اگر مشکلی در مواد بسته بندی یافت شود علاوه بر استیضاح مسئول فنی کارخانه طرف قرارداد ، معاونت بهداشتی را نیز برای نظارت بهداشتی و تمدید مجوز کاربر این کارخانه و یا شرکت توزیع کننده مطلع خواهد کرد.
خجسته در خصوص طرح برنامه غذایی توسط خود دانشجویان ازین پیشنهاد استقبال کرد و بیان داشت : ارائه سه مدل غذا در یک وعده حاکی از احترام به سلایق گوناگون است ولی با این وجود از طرح برنامه غذایی توسط نمایندگان صنفی تغذیه دانشجویان منوط به رعایت قواعد و اصول تغذیه ای استقبال میشود.
وی در پاسخ به سوال نماینده شورای مرکزی صنفی در رابطه با نحوه سرو غذا در سلف دندان پزشکی عدم امکان خط توزیع ،و نبود مکان برای بن ماری غذا و شستشوی ظروف ، غذا در ظروف آلمینیومی سرو میشود تا امکان استفاده در گرم کننده وجود داشته باشد.
گفتنی است در پایان جلسه مقرر شد برای بررسی و پیشگیری از موارد مشابه اقدامات زیر صورت پذیرد:
- اعمال نظارت بهداشتی و کنترل کیفی بیشتر بر عملکرد نیروها و محیط طبخ و توزیع توسط کارشناسان اداره تغذیه
- اعمال نظارت دوره ای توسط شورای صنفی با معرفی نماینده ای از سوی کمیسیون تغذیه شورای صنفی ،هماهنگی با مدیریت دانشجویی و اداره تغذیه
- انجام نظرسنجی از بین دانشجویان در مورد کیفیت و کمیت فرایند توزیع غذا(مراجعه به قسمت نظر سنجی اداره تغذیه)
- انتقال نمونه های غذا به قسمت کنترل کیفی جهت تأیید در صورت نیاز
- همکاری شورای صنفی در پیشگیری از فرافکنی و شایعه پراکنی ابهامات
- اطلاع رسانی و همکاری نزدیکتر نمایندگان شورای صنفی در مورد مسائل تغذیه ای با کارشناسان اداره تغذیه جهت ارتقا کیفیت و رفع موارد احتمالی